Wednesday, March 26, 2008

The War Has Begun - Akar Umbi vs Pak Lah & MT

Finally the news all ahli2 UMNO akar umbi WANT to hear! hehe tajam tajam Mukhriz dan Syed Ali bila bersuara..

I am all for:
Najib or Ku Li to go for Presiden
Khir Toyo to run for Naib Presiden, Rafidah and Hishamuddin should go for it as well.
Mukhriz to go for Ketua Pemuda

The whole Puteri needs a major revamping instead of the cheerleading pompom girls d'Rockette dancers role they have been playing.


Pemilihan UMNO Tidak Harus Ditunda Lagi, Kata Mukhriz


Oleh Azeman Ariffin

JERLUN, 25 Mac (Bernama) -- Pemilihan UMNO yang dijadualkan pada tahun ini tidak wajar ditunda bagi menghormati suara para anggota UMNO untuk memilih siapakah pemimpin yang mereka kehendaki, kata Anggota Parlimen Jerlun Datuk Mukhriz Tun Dr Tun Dr. Mahathir.

Katanya pemilihan parti adalah sesuatu yang sangat penting dan ia merupakan satu proses demokrasi yang harus dilalui oleh parti.

"Saya merayu kepada kepimpinan UMNO supaya tidak menunda pemilihan dan ikutlah seperti apa yang telah dikatakan (oleh Presiden parti pada tahun lepas) iaitu pemilihan akan diadakan pada tahun ini", katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Mukhriz, yang juga anggota Exco Pergerakan Pemuda UMNO, itu berkata beliau yakin pertandingan merebut jawatan tidak akan menyebabkan perpecahan dalam parti kerana perwakilan sekarang mampu membuat keputusan yang bijak tanpa emosi.

Beliau berkata pemimpin UMNO mesti mengikut perlembagaan parti dan semua anggota UMNO harus membuat keputusan yang rasional dan bijak.

Ketua Penerangan UMNO Tan Sri Muhammad Muhd Taib hari ini berkata badan-badan perhubungan UMNO negeri menyarankan supaya pemilihan parti yang dijadual diadakan tahun ini ditunda kepada Jun tahun depan bagi mengelakkan kekecohan dalam parti.

Muhammad, yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, berkata badan-badan perhubungan itu termasuk ketua masing-masing sebulat suara menyatakan persetujuan itu dalam beberapa pertemuan berasingan dengan Presiden UMNO Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sejak Jumaat lepas.

Pemilihan UMNO yang dijadual tahun lepas ditunda hingga tahun ini ekoran jangkaan pilihan raya umum ke-12. Kali terakhir pemilihan diadakan adalah pada tahun 2004. Mengikut perlembagaan parti, pemilihan UMNO boleh ditunda sehingga 18 bulan dan tempoh itu berakhir pada Jun 2009.

Mukhriz berkata jika terdapat pertandingan di peringkat jawatan Presiden sekalipun, beliau yakin UMNO tidak akan berpecah jika pertandingan diadakan secara "gentleman".

"Yang paling penting jangan ada rasuah politik kerana itulah yang boleh menyebabkan perpecahan... Saya tidak nampak boleh berlaku sebarang perpecahan jika kita bertanding dalam suasana yang terkawal dan tanpa emosi," kata beliau.

Mukhriz berkata semua anggota parti haruslah mengutamakan keharmonian parti kerana semua tindakan mereka akan mendapat perhatian umum.

"Untuk kebaikan parti, yang penting kita mesti sedar bahawa semua tindakan kita mendapat perhatian umum dan lebih-lebih lagi jadi tradisi kepimpinan teratas lazimnya Presiden dan Timbalan Presiden adalah juga Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri," kata beliau.

-- BERNAMA


http://www.bernama.com/bernama/v3/bm/news.php?id=322662

Buka Jawatan Presiden Dan Timbalan Presiden UMNO Untuk DitandingiKUALA LUMPUR, 26 Mac (Bernama) -- UMNO Bahagian Cheras menyarankan semua jawatan tertinggi parti itu di semua peringkat, termasuk jawatan Presiden dan Timbalan Presiden dipertandingkan.

Cadangan itu adalah satu daripada 12 resolusi yang dilulus oleh UMNO Bahagian Cheras pada Mesyuarat Khas Empat Peringkat di sini, Selasa malam.

Ketua UMNO bahagian Cheras Senator Datuk Wira Syed Ali Al-Habshee berkata cadangan yang akan dikemukakan kepada Majlis Tertinggi UMNO itu dibuat berikutan kekalahan teruk Barisan Nasional pada pilihan raya umum baru-baru ini, di samping selaras dengan sistem demokrasi yang diamal dalam parti.

"Kalau jawatan-jawatan ini tidak dipertandingkan, kita tidak tahu kekuatan Presiden dan Timbalan Presiden di dalam parti. Jika ada pertandingan, kita boleh menilai kekuatan Presiden dan Timbalan Presiden di akar umbi," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat itu.

Beliau yakin pertandingan untuk dua jawatan tertinggi itu tidak akan memecah belahkan parti, malah akan mengukuhkan perpaduan dalaman dan meningkatkan maruah mereka yang menang.

"Biar rakyat tahu UMNO amalkan demokrasi sihat, biar orang bertanding.

Pertandingan akan memberi ruang untuk ahli-ahli UMNO di akar umbi untuk menterjemahkan kepimpinan sebenar dalam UMNO dan kita mahu pemimpin kita betul-betul mendapat sokongan akar umbi," katanya.

Mesyuarat itu juga meluluskan supaya sistem kuota bagi pertandingan jawatan parti yang diamalkan kini dimansuhkan dan harus kembali kepada prinsip asal iaitu mereka yang ingin bertanding boleh berbuat demikian jika mendapat dua pencalonan.

"Kalau kita ada sistem kuota, kita menidakkan orang yang ingin menawarkan diri untuk bertanding. Jika kita mansuhkan, ramai yang akan bertanding dan ahli-ahli mempunyai pilihan untuk memilih pemimpin yang mereka kehendaki," katanya.

Syed Ali berkata resolusi yang dibuat bahagian itu turut mencadangkan supaya satu Perhimpunan Agung Khas diadakan dalam masa terdekat bagi membolehkan kepimpinan UMNO mendengar secara jelas dan terbuka kritikan dan saranan anggota parti untuk memantapkan semula organisasi parti.

Resolusi lain yang diluluskan ialah meminta seluruh rakyat Malaysia khususnya orang Melayu dan UMNO supaya memelihara, mempertahan dan menghormati kedaulatan institusi Kesultanan Raja-raja Melayu seperti yang termaktub di dalam Perlembagaan Negara.

-- BERNAMA


http://www.bernama.com/bernama/v3/bm/news.php?id=322670

No comments: