Wednesday, May 28, 2008

Zaid Ibrahim orang PKR?Nilai semula pelantikan Zaid - Tajuddin

KUALA LUMPUR 27 Mei - Datuk Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menilai semula pelantikan Senator Datuk Zaid Ibrahim sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Tajuddin menegaskan, tindakan Zaid yang menyerang secara terbuka di luar Dewan Rakyat terhadap ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang dianggapnya sebagai penentang kerajaan merupakan perbuatan tidak bertanggungjawab.

Tambah beliau, tindakan Zaid itu yang turut menggesa BN serta UMNO mengambil tindakan terhadap penyokong-penyokong kerajaan merupakan perbuatan yang memalukan.

"Dalam kes saya, belum buat teguran dianggap telah menentang Perdana Menteri sedangkan sebagai ahli Parlimen, peranan kami ialah untuk menegur serta memberi pandangan membina kepada kerajaan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan Rang Undang-Undang Pembekalan Tambahan (2007) 2008 pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Tajudin membangkitkan perkara itu berikutan kenyataan terbuka Zaid di lobi Parlimen pada 24 Mei lalu mengenai tindakan ahli-ahli Parlimen BN seperti Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir (BN-Jerlun) dan Tajudin yang menentang kerajaan seperti disiarkan akhbar pada 25 Mei.

Beliau menambah, sikap Zaid ini amat mendukacitakan dan tidak melambangkan sikap menteri yang sepatutnya boleh menerima peranan yang dimainkan oleh ahli-ahli Parlimen.

''Saya ingin persoalkan berapa lama menteri ini telah berada dalam BN, berapa lama dalam UMNO, malahan semasa Pilihan Raya Umum Ke-12 lepas tidak berada di kawasan sebaliknya berada di luar negara.

''Berbanding dengan saya telah berada dalam BN selama 36 tahun dan berada dalam UMNO sejak dari muda serta sanggup mempertahankan parti hingga sanggup di tahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)," katanya.


Sehubungan itu Tajuddin meminta Perdana Menteri menyemak balik pelantikan Zaid sebagai menteri kerana lebih ramai lagi pakar undang-undang dalam BN dan UMNO.

Beliau memberitahu, sebagai menteri, Zaid sepatutnya menerima teguran dengan positif dari pembangkang ataupun dari penyokong kerajaan.

Katanya, sekiranya penyokong kerajaan membuat teguran tidak bermakna menjadi pembangkang.

''Saya tidak semestinya bersetuju dengan rakan-rakan dalam perkara yang tidak membawa kebaikan kepada kerajaan, sebab itu saya meminta menteri tersebut menarik balik kenyataan tersebut.

''Minta maaf daripada saya mengenai kenyataan umum yang dibuat lepas," katanya.

No comments: