Wednesday, March 25, 2009

'Saya perlu lepasi dua ujian awal'

Oleh Ahmad Naim Tahir dan Syuhada Choo Abdullah

NAJIB menjawab soalan yang diajukan pengacara Dialog @ 1, Syed Munawar Syed Mustar yang disiarkan secara langsung dari Dewan Tun Hussein Onn di PWTC, malam tadi.

Barisan Kabinet, ucapan sulung bukti penerimaan rakyat: Najib

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata, beliau perlu melepasi dua ujian pertama sebaik mengambil alih teraju kepemimpinan negara daripada Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang akan memastikan sama ada kerajaan pimpinannya diterima rakyat.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Timbalan Presiden Umno berkata, dua perkara itu ialah pembentukan Jemaah Menteri dan ucapan sulung sebagai Perdana Menteri, sama ada menerima reaksi positif rakyat atau sebaliknya.

“Saya akan diuji dengan dua perkara, iaitu susunan Jemaah Menteri yang baru, sama ada ia akan diberi harapan oleh rakyat. Yang kedua, ucapan sulung sebagai Perdana Menteri, apa agendanya.

“Jika kedua-dua perkara itu boleh diterima dengan baik oleh rakyat, saya percaya rakyat akan bersama-sama kita. Jika tidak, parti dan kerajaan akan menghadapi laluan amat sukar,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program Dialog@1 bertajuk Umno: Berubah atau Diubah di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini malam tadi yang turut disiarkan secara langsung oleh RTM melalui saluran TV1.

Katanya, Umno perlu menangani persepsi umum yang melihat parti itu sombong dan angkuh serta mengamalkan salah guna kuasa dan rasuah dalam kerajaan dan kegagalan berbuat demikian boleh membawa kesan negatif pada pilihan raya.

“Melihat kepada aliran (undi) pada pilihan raya umum lalu, bererti kita perlu berani melakukan perubahan dan saya masih yakin sekiranya kita berani buat perubahan, insya-Allah sokongan kepada Umno dan BN akan kembali dan kita boleh pulih semula kedudukan kita seperti sedia kala.

“Kita tiada pilihan untuk bersikap seperti sedia kala... ia bukanlah pilihan kerana kalau kita buat begitu, kita mungkin akan ditolak oleh rakyat kerana isyarat sudah diberikan pada PRU ke-12.

“Maknanya, rakyat masih hendak pada Umno dan Barisan Nasional (BN), bukan pembangkang, tetapi rakyat mahu Umno mendengar kehendak dan aspirasi mereka, rakyat mahu Umno dan BN buat perubahan berdasarkan kepada kehendak mereka,” katanya.

Beliau berkata, perubahan itu mesti dilakukan dalam Umno sendiri supaya segala persepsi negatif rakyat dapat dikikis.

“Sebab itulah, proses pemilihan dalam Umno mesti dikaji semula, struktur dalam Umno mungkin perlu kita rombak. Soal dalaman Umno perlu kita lakukan perubahan dan selepas itu, barulah dasar dan pendekatan kerajaan. Kita mesti cara jawapan kepada apakah yang diutamakan rakyat sebenarnya,” katanya.

Najib turut meminta perwakilan pada Perhimpunan Agung Umno bermula esok supaya memilih pemimpin berdasarkan hati nurani mereka, bukan kerana memikirkan calon tertentu dapat menjaga kepentingan mereka jika menang jawatan.

“Ciri-ciri harus ada pada pemimpin yang baik ialah kesetiaan, kebolehan dan integriti, tetapi sepatutnya dimulakan dengan integriti, yang kedua kebolehan dan ketiga, kesetiaan.

“Kalau kita memilih berdasarkan ciri-ciri ini, maka itulah proses perubahan atau reform dalam Umno yang patut dilakukan. Jangan kita pandang pada pemimpin kerana reform itu di tangan kita sebagai ahli Umno, terutama sekali perwakilan,” katanya.

Mengenai barisan pemimpin impiannya, Najib berkata, sukar untuk mendapat keputusan yang sempurna, tetapi sekurang-kurangnya sebahagian besar daripada pemimpin (calon) mencerminkan ciri-ciri terbaik.

Ditanya perasaan tidak puas hati sesetengah pihak terhadap keputusan Lembaga Disiplin, Najib berkata, sukar memuaskan hati semua pihak tetapi yang penting tindakan diambil berdasarkan bukti jelas dan konkrit.

Katanya, Umno juga sedar mengenai pentingnya konsep perkongsian kuasa dan mempertimbangkan suara komponen BN untuk mengemukakan apa juga yang mereka fikirkan baik untuk kumpulan etnik atau kaum diwakili mereka.

Mengenai kemungkinan wujud perpecahan dalam Wanita Umno, Najib berkata, beliau yakin pergerakan itu akan merapatkan semula barisan mereka selepas selesai pemilihan seperti yang dibuktikan sebelum ini.

Beliau juga berkata, tiada istilah Team A dan Tema B pada pemilihan Umno kali ini seperti yang berlaku pada pemilihan 1987 kerana jawatan Presiden tidak dipertandingkan.

Katanya, proses peremajaan Umno perlu dilakukan secara lebih menyeluruh dan melihat bagaimana pemimpin muda dapat menyertai parti yang akan dipermudahkan melalui pendaftaran secara online yang akan dilancarkan tidak lama lagi.

“Kita tidak mahu ada cantas-mencantas atau sekat-menyekat. Mana-mana pemimpin yang ada kebolehan boleh masuk. Saya mahu ada gabungan dari segi intelektual dan pemimpin bercorak akar umbi dalam parti,” katanya.

No comments: